.

.

E-posta Yazdır PDF

İlk öğrenim 9 sene olacak

okul.jpg

Bakan Nimet Çubukçu, ''Okul öncesi eğitimin yaygınlaştırılması'' konulu genelge yayımladı. Genelgede, okul öncesi eğitimin 0-6 yaş grubundaki çocukların bedensel, zihinsel, duygusal ve sosyal yönden gelişmelerini destekleyen, onları toplumun kültürel değerleri doğrultusunda yönlendiren ve ilköğretime hazırlayan bir süreç olduğunu vurgulayan Çubukçu, bu eğitimin çocukların ileri yaşlardaki öğrenme yeteneği ve akademik başarıları üzerinde önemli etkileri olduğunun bilimsel araştırmalarla kanıtlandığını ifade etti.

0-7 yaş döneminin, ''çocuğun gelişiminin en kritik, en ilginç, en çok dikkat isteyen ve ihmal edilmemesi gereken bir dönem olduğuna'' dikkati çeken Çubukçu, son yıllarda Bakanlıkça gerçekleştirilen önemli atılımlara karşın, toplumun bu konudaki bilgi noksanlığı, kamu kaynaklarının sınırlı olması, özel sektörün yeterince yönlendirilememesi ve bu hizmetin değişik kurumlarca dağınık şekilde sunulması gibi nedenlerle gelişmiş ülkeler düzeyine ulaşılamadığını kaydetti.

ALINACAK ÖNLEMLER

Çubukçu, okul öncesi eğitimde 4-6 yaş çağında ki çocukların Dokuzuncu Kalkınma Planı'nda öngörülen yüzde 50'lik okullaşma oranına ulaşılabilmesi ve hizmetlerin verimli şekilde amaçlara uygun yürütülebilmesi için il milli eğitim müdürlüklerine birtakım önlemlerin alınması talimatı verdi.

Editör:

Bir milletin geleceği evlatlarına verdiklerine göre şekillenir. Eğer onlara güzel şeyler vermiş ise geleceği güzel olacak. Çirkin şeyler vermiş ise geleceği karanlık olacaktır. Şimdi son derece basit bir çalışma ile toparladığımız aşağıdaki haberleri okuyalım:

*Antalya`da ilköğretim okulu 8`inci sınıf öğrencileri kız yüzünden tartıştı. Tartışma kavgaya dönüşünce 12 yaşındaki çocuk, yaşıtı olan sınıf arkadaşını omzundan bıçaklayıp, aşık olduğu kıza da şöyle bağırdı: `Seni benden başkası sevemez. Seveni öldürürüm.

 *Diyarbakır`da bir ilköğretim okulunda çıkan kavgada, 15 yaşındaki öğrenci, 13 yaşındaki çocuğu kalbine neşter saplayarak öldürdü.

 *2 Şubat`tan bu yana 50 günde en az 27 öğrenci ve bir eğitimci yaralandı. 2 Şubat: İzmir Buca`da lise öğrencisi 18 yaşındaki İ.B. bıçaklı saldırıda yaralandı. 4 Şubat: İzmir Bornova`da biri kız üç öğrenci, Mustafa Kemal Lisesi`ni bastı. Müdür yardımcısı ile üç öğrenciyi bıçakladı. 13 Şubat: Bursa`da 17 yaşındaki A.K. tartıştığı M.D.`yi bıçakla göğsünden yaralandı. 20 Şubat: Mersin`de internet kafede çıkan kavga sonucu 14 ve 15 yaşlarında iki öğrenci karınlarından bıçaklandı. 20 Şubat: Üsküdar`da Siteler İlköğretim Okulu`nda okul bahçesinde çıkan kavgayı izleyen 11 yaşındaki öğrenci, bıçakla yaralandı. 22 Şubat: Bursa Orhaneli`de 16 yaşındaki liseli de pansiyonda tartıştığı sınıf arkadaşını ustura ile göğsünden yaraladı.

*22 Şubat: Manisa Osmancalı Çok Programı Lisesi`nde öğrenim gören bir öğrenci kavga ettiği arkadaşını 10 yerinden bıçakladı. 23 Şubat: Adana`da lise öğrencisi A.K. bir grubun bıçaklı saldırısına uğradı. 25 Şubat: Trabzon`da liseli M.K. okul önünde silahlı saldırıda yaralandı. 9 Mart: Konya`da bir ilköğretim okulunun bahçesinde iki öğrenci bıçakla yaralandı. 13 Mart: Diyarbakır Melikahmet Lisesi`nde arkadaşlarının uzaklaştırılmasına kızan grup okulu bastı, sekiz öğrenci yaralandı. 22 Mart: Adana`da Meslek Lisesi öğrencileri Y.K. okul arkadaşı E.U.`yu bıçakladı.

*Merkez Seyhan ilçesine bağlı Mithatpaşa Mahallesi`ndeki Şükran Çobanoğlu İlköğretim Okulu`nda 7-E sınıfında eğitim gören F.P (15), kendisine küfür etmemesini söyleyen okulun müdür yardımcısı Mehmet Arıcan`ı okulun bahçesinde öğrencilerin gözü önünde belinden çıkardığı bıçakla şakağından yaralayarak hastanelik etti.

*Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi, Çocuk ve Ergen Madde Bağımlılığı Kliniği(ÇEMATEM)`nin `Yeniden Sağlık ve Eğitim Derneği`ne İstanbul`un 15 ayrı ilçesindeki 3 bin 168 lise 2. sınıf öğrencisi ile yüzyüze görüşerek yaptırdığı anketin sonuçları, 2004 yılında 2001 yılına göre madde kullanımının yüzde 40.5, uyuşturucu kullanımının yüzde 184, sentetik hap kullanımının yüzde 287, eroin kullanımının ise yüze 100 arttığını ortaya koydu.

Şimdi biz bu çocukları yıllarca okutuyoruz ve sonuç olarak elde etmemiz gereken en önemli şey edep, hayâ, sevgi, saygı gibi eğitimli kişilerde bulunması gereken erdemlerle bezenmiş ve geleceğimizi aydınlatacak alnımızın akı insanlar olmaları gerekmektedirler. Fakat aksine bu çocuklar yukarıda görüldüğü gibi daha küçücük yaşta zorba, bencil, terbiyeden yoksun her türlü kötülüğe meyilli bir hale bürünmekteler. O zaman bu eğitim sistemi ile bizim onlara verdiğimiz şeyler onları ahlak ve maneviyat açısından yükselten şeyler değil bilakis alçaltan şeylerdir. Bu sebeple de geleceğimiz her geçen gün kararmakta, sorunlara battıkça batmaktayız. Hal böyle iken bu eğitim sistemini yeniden şekillendirmek, daha kesin bir şekilde hedefe ulaştıran düzenlemeler yapmak yerine sekiz seneye çıkartıldı buda yetmiyormuş gibi şimdi de dokuz seneye çıkartılacak. Her gün gazete ve televizyonlarda boy boy çıkan şu haberleri görüp duyduğu halde hala bu sistemde ve eğitim şeklinde ısrar eden insanların bırakalım gözlerini asıl kalplerinin kör olup taşlaştığın anlaşılmaktadır. Bu gidiş hem bu dünyayı hem de öteki dünyayı cehenneme çevirmeye yeter de artar bile. Şu da bilinmelidir ki cehennemin yakıtı insanlar ve taşlardır. Çocukları cehennem yakıtı değil cennet süsü yapmaya vesile olacak çalışmalar, plan ve programlar yapmaktan başka çare yoktur.

 

Yasal uyarı : Sitedeki sohbet, yazı ve resimler; üzerinde hiçbir değişiklik yapılmadan ve kaynak göstererek alınabilir.
Üzerinde değişiklik yapılması, ticari amaçla kullanılması hukûken yasaktır.