.

.

E-posta Yazdır PDF

Hükümet, Ruhban Okulu için harekete geçti.

amerkabayraivb2.jpgAB bastırdı, Erdoğan pes etti

 Hükümet, Ruhban Okulu için harekete geçti. Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, bürokratlarından rapor istedi....

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, bürokratlarından rapor istedi. Raporda iki ayrı seçenek üzerinde duruluyor. Ruhban Okulu'nun lise kısmının Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı özel din lisesi statüsünde açılması, yüksek okul bölümünün de YÖK'e bağlı olması. Her ikisi için de yasal değişiklik gerekiyor. Bir başka formül ise Ruhban Okulu'nun bir vakıf bünyesinde açılması. Rapor Başbakan Erdoğan'a sunulacak.

Sinyal, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'dan geldi.Günay katıldığı bir televizyon programında, "edindiğim genel eğilim Ruhban Okulu'nun açılacağı yönünde" dedi ve teknik çalışmaların sürdüğünü söyledi. Günay bir ipucu daha verdi, "okul, şu andaki üniversite sistemine uymuyor ama başka bir formül bulunacak" diye konuştu.

İşte o teknik çalışmayı yapan ve formülü arayan Milli Eğitim Bakanlığı. Bakan Nimet Çubukçu'nun talimatı ile Ruhban Okulu konusunda yeni bir rapor hazırlandı. Raporda Ruhban Okulu'nun lise kısmının Milli Eğitim'e yüksek okul bölümünün de YÖK'e bağlı olarak açılması öngörülüyor. Bu seçenekler ve altındaki alternatifler sıralandı. Sonuçları detaylandırıldı.

Raporda Ruhban Okulu'nun geçmişte de Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü'ne bağlı olduğu hatırlatıldı. Anayasa Mahkemesi'nin yüksek okul olduğu için bunu iptal ettiği bilgisine yer verildi. Bu nedenle yeniden "Milli Eğitim'e bağlı açılması imkansız" denildi.

Rapora göre Ruhban Okulu'nun ancak lise kısmı Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olabilir. Bunun için de din lisesi formülü geliştirildi. Ancak Özel Öğretim Kanunu'nun değişmesi gerekiyor, çünkü bu kanunda "dini ve askeri okul açılamaz" hükmü var.

NE ŞEKİLDE ÖĞRENCİ ALACAĞINI KENDİ BELİRLEYECEK

Yasa değiştirilerek Ruhban Okulu'na bir çeşit İmam Hatip Lisesi statüsü verilecek. Okul öğrencilerini ne şekilde alacağını kendisi belirleyecek ama müfredatını, ders kitaplarını Bakanlık belirleyecek. Öğretmenler de Milli Eğitim Bakanlığı'nın standartlarına uygun alınacak denetimi bakanlığa ait olacak. Ancak bu formülün hayata geçirilmesi yeni bir lise türünün doğmasını da beraberinde getirecek yani Özel İmam Hatip Liseleri için yol da açılacak.Bakanlığın raporuna göre Ruhban Okulu'nun yüksek okul kısmı YÖK'e bağlı faaliyet gösterecek. Ancak bunun için 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu'nun değişmesi gerekiyor.

Bu formül daha önce de tartışılmış ancak orta yol bulunamamıştı, çünkü Ruhban Okulu'nda verilecek eğitim Türkiye'de üniversitelerin tabi olacağı amaç ve ilkelere uyuşmuyor. Öğretim üyelerinin din adamlarından seçilecek olması, rahibelerin giyisilerinin kılık kıyafet yönetmeliğine aykırılığı da yüksek okul statüsü verilmesinin önündeki engeller arasında.

Bu iki seçeneğin dışında Ruhban Okulu'nun bir vakıf bünyesi altında açılması da alternatifler arasında. Öneri ilk olarak 2004 yılında dönemin YÖK Başkanı Erdoğan Teziç tarafından ortaya atılmıştı.Bu formüle göre Ruhban Okulu tıpkı diğer vakıf okulları gibi Hıristiyan din adamı yetiştirmek üzere Teoloji bölümü adı altında açılabilir. Ancak Patrikhane birçok kez dile getirdi. Talepleri özerk üniversite statüsü. İşte tüm bunlar masaya yatırılacak. Bakan Çubukçu raporu Başbakan'a sunacak, son sözü ise Bakanlar Kurulu söyleyecek.

 

  Toplam (4) adet yorum yapılmıştırçağrı kaygısız   kur an kurslarını kapat ruhban okullarını aç
fatih sultan mehmet han hz leri rumeli hisarını yaparken çandarlı halil paşa şunu demişti. padişahım istanbulun feth de kaçınılmaz kılınmıştır ..Bende şunu diyorum eğer sen ruhban okulunu açarsan adayıda yakında ekümenlik iddasıyla bu keferelere verirsin sayın başbakan....
çağrı kaygısız   hocamın değimiyle
yazıklar olsun size yazıklar olsun yazıklar olsun.....
fevzi yörgüç   van minüt
ben hiç şaşırmadım bunlar bu iktidarı neye karşilik aldılar bilmezmisiniz ha bana demeyin milletin gücüyle geldi bunlar erbakan hoca 11 ay iktidar oldu neden hemen devirdiler bunlara istediklerini vermezsen seni alaşagı ederler bu egemen bagiş denen zat yıllardan beri beyaz saraya elini kolunu sallayarak girebilen birkaç kişiden biridir buşhladaha önceki görüntüleri hatırlayın bu iktidar ne yapsa şaşırmam ama şaşırdıgım tek şey millet bunları bilerek nasıl oy veriyor .
abdullah hazar   kime
ya kime oy verecez deniz baykal"a verecek halimiz yok ya adam tam din düşmanı gelsin yüzüne söleyim gerçi kendimi tutamam vururum felan

Yasal uyarı : Sitedeki sohbet, yazı ve resimler; üzerinde hiçbir değişiklik yapılmadan ve kaynak göstererek alınabilir.
Üzerinde değişiklik yapılması, ticari amaçla kullanılması hukûken yasaktır.