.

.

E-posta Yazdır PDF

MESCİDİ AKSA YI SÜLEYMAN A.S BİNA ETTİRDİ.

Kubbetüssahra Mescid'i Aksa'dır PDF Yazdır e-Posta

Perşembe, 23 Temmuz 2009 10:27

TRT'nin Miraç Kandili'nde Kudüs'ten yayın yapmasıyla başlayan “Mescid'i Aksa neresidir?” tartışmasına uzmanından cevap geldi: “Mescid-i Aksa, içerisinde Kubbetüssahra'nın da bulunduğu ve El Aksa Camii'ni de kapsayan alanın tamamına verilen isimdir.

Mescid'i Aksa ve etrafındaki kutsal mekanların korumakla görevli Kudüs İslami Vakıflar İdaresinde görevli uzmanlardan tarihçi Dr Yusuf Sait En Netşe, kutsal mekandaki yapıları anlatan kitapçıklar dizisinde Mescid'i Aksa tartışmalarına son nokta koyacak bilgilere yer verdi. Kudüs'te yayınlanan “El Mescidül Aksa El Mubarek” adlı kitapçıkta, aynı zamanda Kudüs'teki Osmanlı dönemi uzmanı olarak ta bilinen ve Kudüs üzerine bilimsel çalışmalarıyla tanınan Dr. Netşe tarih boyu Mescid'i Aksa'nın neresi olduğunun karıştırıldığını ve “Kubbetüssahra nın fotoğraflarının altına yanlışlıkla “Mescid'i Aksa” yazıldığını belirtiyor. Filistinli tarihçinin tarifine göre “Mescid-i Aksa“, içerisinde Kubbetüssahra' nın da bulunduğu ve El Aksa Camii'ni de kapsayan 145 dönümlük alanın tamamına verilen isim. Yani bu tanıma göre Kubbetüssahra, Mescid'i Aksa nın bir parçası. İşte tartışmalara son noktayı koyan Kudüslü Tarihçinin dilinden Mescid'i Aksa.

“MESCİD'İ AKSA NERESİDİR?

Mescidi Aksa, dik dörtgen şeklinde kenarları düzensiz bir alandan oluşup, Kudüs'ün surlar içindeki eski kentinin güney doğusunu kapsayan bölgedir. Bu bölgenin doğusunda 462 metre uzunluğunda bir duvar bulunmaktadır. Bu duvar Mescidi Aksa'nın yanı sıra Kudüs kentinin de ortak duvarıdır. Güneyinde ise 281 metrelik duvarı vardır. Kuzey duvarı 310 metre batı duvarı ise 491 metredir. Mescid'i Aksa içinde Eyyubiler ve Memluklar döneminde inşa edilen bir grup yapıtlar ile medreseler vardır. Daha sonraki dönemlerde özellikle de Osmanlılar zamanında, başka yapıtlar da inşa edildi. Mescid'i aksa nın alanı yaklaşık 145 dönümdür. Bu alan, surlar içindeki eski şehirin altıda birine tekabül eder.

EDİTÖR:

Bu yapılan açıklamalar yetersizdir, zira Kur'anda bahsedilen mescidi Aksa, Süleyman a.s. ın cinlere yaptırdığı mescittir. Efendimiz s.a.v orda bütün peygamberlerin ruhaniyyetlerine namaz kıldırdı, namaz mescidin içinde kılındı, bahsedilen geniş arazide değil, o geniş araziye HAREMİ ŞERİF denir, tıpkı Mekke ve Medine deki mübarek bölgeye Harem denmesi gibi.

Yasal uyarı : Sitedeki sohbet, yazı ve resimler; üzerinde hiçbir değişiklik yapılmadan ve kaynak göstererek alınabilir.
Üzerinde değişiklik yapılması, ticari amaçla kullanılması hukûken yasaktır.