.

.

E-posta Yazdır PDF

Mescid üzerinde konser inadı!...Ne haber muhafazakarlar.....

mescid.jpg

Mescid üzerinde konser inadı!

Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Anıtlar Kurulu büyük bir rezalete imza attı. İstanbul 3. Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Rumelihisarı'nda tarihi Boğazkesen Mescidi'nin yerinde bulunan platformda konser verilmesine izin verdi. Kurul kararında; Boğazkesen Mescidi'nin kalıntıları üzerinde sahne kurularak konser verilmesinin, Rumelihisarı'nın toplumsal açıdan tanıtımı ve benimsenmesini sağlamak amacı verildiğini açıkladı.

Kenan KIRAN'ın haberi...

Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Anıtlar Kurulu büyük bir rezalete imza attı.

İstanbul 3. Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Rumelihisarı'nda tarihi Boğazkesen Mescidi'nin yerinde bulunan platformda konser verilmesine izin verdi. Kurul kararında; Boğazkesen Mescidi'nin kalıntıları üzerinde sahne kurularak konser verilmesinin, Rumelihisarı'nın toplumsal açıdan tanıtımı ve benimsenmesini sağlamak amacı verildiğini açıkladı.

Kurul kararıyla, Fatih Sultan Mehmed Han'ın İstanbul'u fethetmeden inşaatını başlattığı ve fetihden sonra yaptırılan ilk cami olma özelliğini taşıyan Boğazkesen Mescidi'nin yerinde bulunan platformda sanatçıların şarkı söylemesine onay vermiş oldu.

İŞTE O KURUL KARARI
Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul 3. Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun, 6 Temmuz 2009 tarihli kararında, şu ifadelere yer verildi:
“Rumelihisarı'nda tarihi Boğazkesen Mescidi yerinde bulunan platform ve tiyatro alanının 2009 yılı sonuna kadar haftada maksimum 1 (bir) faaliyet ile sınırlandırılarak ve hiçbir şekilde aşılmamak, izleyici sayısını en fazla 1000 (Bin) ile sınırlamak kaydıyla tiyatro, stand-up, konferans, seminer, oda müziği (klasik müzik ve Türk sanat müziği) gösterileri için; yüksek güçlü ses düzeni kullanılmamak, izleyici hareketlerinden oluşan titreşimi en aza indirgeyecek önlemleri almak, tiyatro alanı dışında burç ve duvarlar üzerinde hiçbir izleyicinin bulundurulmamasına dikkat etmek ve yapıda ve tarihsel kalıntılara zarar verebilecek veya görünüşü engelleyebilecek afiş vb. elemanların kullanılmaması kaydıyla yukarıda belirtilen kültürel faaliyetlerin Rumelihisarı'nın toplumsal açıdan tanıtımı ve benimsenmesini sağlamak amacı ile (sınırlı süre ve izleyici için) gerçekleştirebileceğine (…) karar verildi.”

Kararda; Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul 3. Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Başkanı Binan Can, Kurul üyeleri Yusuf İzzettin Aydın, Semih Halil Emür, Yüksel Sayan, Mustafa Çakır, Şevket Cinbir, Kurul üyesi İstanbul Büyükşehir Belediye Temsilcisi Şule Savaş, Kurul üyesi Boğaziçi İmar Müdürlüğü Temsilcisi Yusuf Koç'un imzası bulunuyor. Bölge Kurulu Müdür Vekili Lalefer Duygan da, kurulun aldığı kararı onayladı.

BÜYÜKŞEHİR PLATFORMUN KALDIRILMASINI İSTİYOR
Rumelihisarı'nda mülkiyeti bulunan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, konserlere karşı...
İstanbul Büyükşehir Belediyesi; Boğazkesen Mescidi ve çevresinde düzenlenme çalışmasına başlamış ve sadece minaresi bulunan Boğazkesen Camii'ni aslına uygun olarak restore ettireceğini açıklamıştı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Basın Danışmanlığı tarafından gazetemize yapılan açıklamada, “Kadastral alanı ile sınırlı olan Boğazkesen Mescidi'ne ilişkin rölöve, restitüsyon, restorasyon projesi işi 08.12.2006 tarihinde ihale edilmiş olup, projelendirme süresi devam etmektedir” denilmişti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Şaban Erden de, 28 Haziran 2005 tarihli yazısında; Rumelihisarı'nda sahne olarak kullanılan yerde Boğazkesen Mescidi'nin mevcut olduğunu belirterek, sanatçıların kullandığı platformun kaldırılmasını istemişti.

Erden; Anıtlar Kurulu Yüksek Kurulu'nun Rumelihisarı hakkında tiyatro veya konser yapılamayacağına yönelik kararının yer aldığını hatırlatmıştı.

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Erden, söz konusu yazısını İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, 3. No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Rumelihisarı Müze Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi Kontrol Daire Başkanlığı'na göndermiş ve gereğinin yapılmasını istemişti.

CAMİ KALINTILARI ÜZERİNE SAHNE KURULUYOR
Fatih Sultan Mehmed Han'ın vakfiyesinde ismi geçen 7 camiden biri olan Boğazkesen Mescidi, Rumelihisarı'nda bulunuyor. Fatih Sultan Mehmed Han tarafından inşaa edilen bu askeri yapı, 1452'de 4 ay gibi inanılması zor kısa bir sürede tamamlandı. Hisar, Ortaçağ'ın en büyük ve kuvvetli hisarı olarak biliniyor ve bütün heybeti ile Boğaziçi'ni süslüyor. Hisar içindeki caminin minaresi ise hala ayakta duruyor.

MÜLKİYETİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NE AİT
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Emlak Müdürü Sami Kılıç'ın, 29 Eylül 2004 tarihinde Sarıyer Müftülüğü'ne gönderdiği yazıda ise; “Sarıyer İlçesi, Rumelihisar Mahallesi 2 pafta, 72 ada, 1 parselde mazbut Fatih Sultan Mehmed Vakfı'ndan olan Boğazkesen Mescidi (Rumelihisarı Camii) mülkiyeti belediyemiz adına (istimlaken) terkin edilmiştir” deniliyor.

KİLİSEDE İÇKİLİ YILBAŞI PARTİSİ İPTAL EDİLMİŞTİ
Türkiye'de azınlık olan Hıristiyanlar kendi değerlerine sahip çıkarken, halkın büyük çoğunluğunu oluşturan Müslümanlar kendi ecdadına yönelik bir saygısızlığa göz yumuyor.

Tarihi Boğazkesen Mescidi'nde konser verilmesine Anıtlar Kurulu tarafından izin verilirken, Topkapı Sarayı'nda yer alan Bizans'ın ilk kilisesi olan Aya İrini'de, içkili-yemekli yılbaşı partisi düzenlemesi, Fener Rum Patriği Bartholomeos'un tepkisi üzerine iptal edilmişti...

31 Aralık 1999 tarihinde, Aya İrini'de, içkili-yemekli yılbaşı partisi düzenlemek istenmiş… Parti haberinin duyulmasıyla Türkiye'deki Hıristiyanlar ayağa kalkmıştı. Hıristiyanlar, "Böyle bir parti camide yapılsaydı Müslümanların tepkisi ne olurdu?" şeklinde tepki göstermişti.

Fener Rum Patriği Dimitri Bartholomeos, Kültür Bakanı İstemihan Talay'a yazdığı bir mektupla, Hıristiyan dünyasının partiyi protesto ettiğini bildirmiş. Partiyi ‘esefle' öğrendiğini belirten Bartholomeos'un Bakan'a mektubunun ardından, Kültür Bakanlığı içkili partiyi iptal etmişti. Patrik Bartholomeos, Noel sebebiyle yayınladığı mesajda Bakan'a duyarlılığından ötürü ise teşekkür etmişti.

Aynı Topkapı Sarayı'nda, Yavuz Sultan Selim döneminden günümüze 24 saat Kur'an-ı Kerim okunduğu, Peygamberimiz Hz. Muhammed(s.a.v)'in hırkası ve sakal-ı şerifinin bulunduğu Kutsal Emanetler bölümünün hemen yakınında bulunan Konyalı Lokantısı'nda ise içki servisi yapılıyor.

EDİTÖR:

Bu insanların hali ne olacak! Ecdadın lanetini hak eden bu meymenetsiz ahlaksız heriflere kim dur diyecek. Eski dönemde chp zulmünde yüzlerce cami yıkıldı ve satıldı, yerlerinde başka binalar iş yerleri benzin istasyonları garajlar var. bu bela hala daha devam ediyor.... biz özgürlüklerden dem vuruyoruz.....

Yasal uyarı : Sitedeki sohbet, yazı ve resimler; üzerinde hiçbir değişiklik yapılmadan ve kaynak göstererek alınabilir.
Üzerinde değişiklik yapılması, ticari amaçla kullanılması hukûken yasaktır.