.

.

E-posta Yazdır PDF

Din dersi zorunlu

  kazakcamii.jpg  Kazakistan’da din dersi zorunlu oldu     
Kazakistan'da Milli Eğitim Bakanlığı, aldığı kararla ülkedeki okullarda dini eğitimi zorunlu hale getirdi.

Kazakistan'da Milli Eğitim Bakanlığı, Sovyetler döneminde ateizmin ülkenin neredeyse resmi ideolojisi haline gelmesinden sonra önümüzdeki seneden itibaren okullarda din dersinin zorunlu hale getirilmesi kararı aldı.

Bakanlık sözcüsü, "Bundan önce seçmeli olan din dersi, önümüzdeki öğretim yılından itibaren bütün okullarda zorunlu hale gelecek. Dini hoşgörünün çocuklarda erken yaşlarda oluşmasının yararlı olduğuna inanıyoruz." dedi.

"Dinler ve tarihleri hakkında bilgi verecek olan öğretmenlerin tamamı, özel olarak eğitime tabi tutuldu." diyen sözcü, kararın dini taassuba bir set çekeceğini düşündüklerini kaydetti.

Kazakistan nüfusunun çoğunluğu Müslümanken, azınlıkta olan Hıristiyanların neredeyse tamamına yakını ise Rus Ortodoks Kilisesi'ne bağlı bulunuyor.

Kazakistan'ın nüfusu yaklaşık 16 milyon. Müslümanlar nüfusun %65'ini, Hıristiyanlar %30'unu ve diğer dinler ise %5'lik bölümü oluşturuyor. Devletin resmi dili Kazakça, ikinci resmi dil ise Rusça.

Başkanlık sistemi esasına dayalı olan Kazakistan'da devletin resmi bir dini yok ve 1995 yılında oluşturulan anayasada devletin laik olduğu ve sütün etnik grupların devlet karşısında eşit olduğu belirtilmiş.

Kazakistan'da geçtiğimiz günlerde de halka açık mekanlarda içik içilmesi yasaklanmıştı.

EDİTÖR:

Zorunlu olmalı, ehil hocalardan öğretilmeli ve tatbikli olmalı ki çocukluktan itibaren ibadetlerin yapılışını güzel öğrensinler...

Darısı bizim okullara....

Yasal uyarı : Sitedeki sohbet, yazı ve resimler; üzerinde hiçbir değişiklik yapılmadan ve kaynak göstererek alınabilir.
Üzerinde değişiklik yapılması, ticari amaçla kullanılması hukûken yasaktır.