.

.

E-posta Yazdır PDF

TEPKİLER İŞE YARADI.....

Filistinli genç Türkiye'de kalıyor
15 Ağustos 2009 Cumartesi 00:15
Belden aşağısı felçli olan, tekerlekli sandalyeye bağlı Filistinli mülteci İslam H. M. Asalya'nın "sınır dışı etme kararı"nın yürütülmesini durdurma kararı alındı.

 filistinli.jpg

 

Belden aşağısı felçli olan, tekerlekli sandalyeye bağlı yaşam mücadelesi veren ve tedavi amaçlı Türkiye'ye gelen Filistinli mülteci İslam Hashem Muhammed Asalya hakkında, ikamet izni olmasına rağmen İçişleri Bakanlığınca sınır dışı edilme kararı verilmiş ve kendisi 12.08.2009 Çarşamba gününden buyana İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Kumkapı Yabancılar Şubesi'nde tutulmaktaydı.

Ankara 15. İdare Mahkemesi MAZLUMDER İstanbul Şubesinin açtığı dava neticesi İçişleri Bakanlığının İslam Asalya hakkında verdiği "sınır dışı etme kararı"nın yürütülmesini durdurma kararı verdi.

"Dava konusu işlemin sınır dışı etmeye yönelik olması ve uygulanması halinde telafisi güç zarar doğurabilecek nitelikte bulunması" gerekçesi ile verilen karara göre İslam Asalya 30 gün süresince sınırdışı edilemeyecek. Nihai karar ise yargılama neticesinde belli olacak.

Konuyla ilgili MAZLUMDER İstanbul Şubesi bugün bir de basın açıklaması yapmıştı. MAZLUMDER İstanbul Şube Başkanı Av. Cihat Gökdemir'in yaptığı basın açıklaması, Asalya'nın 12.08.2009 Çarşamba gününden buyana tutulduğu İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Kumkapı Yabancılar Şube misafirhanesi önünde yapıldı.
Basın açıklamasında şunlar kaydedildi:

21 yaşındaki Filistinli mülteci İslam Hashem Muhammed Asalya, 12.08.2009 tarihinde “mülâkat yapılacağı” gerekçesi ile ve “mülâkattan sonra tekrar evine getirileceği” söylenerek polislerce evinden alınmıştır. Halen hukuka aykırı bir şekilde tutulduğu İstanbul Emniyet Müdürlüğü Kumkapı Yabancılar Şube’ye getirildikten sonra ise kendisine sözlü olarak “sınırdışı edileceği” beyan edilmiştir.

2008 Ocak ayında İsrail saldırılarında yaralanarak belden aşağısının felçli olduğu Doktor raporuyla sabit olan Asalya, Mart 2008’de tedavi amacıyla Türkiye’ye getirilmiştir. Daha sonra bir Türk vatandaşı ile evlenen Asalya, Türkiye Cumhuriyeti makamlarınca verilen ve 17.05.2010 tarihine kadar geçerliliği olan “İkâmet Tezkeresi”ne de sahiptir. Bu izne rağmen hakkında İçişleri Bakanlığınca “sınırdışı etme” kararı verilmiştir.

Söz konusu sınırdışı etme kararı İslam Asalya’ya tebliğ edilmediği gibi, avukatlarına da “gizlilik” gerekçesi ile gösterilmeyerek “savunma hakkı” da ihlal edilmiştir.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Kumkapı Yabancılar Şubesi memurlarınca düzenlenen 12.08.2009 tarihli tutanakta Asalya’nın “Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) müsteşarlığının uluslararası terörizmle bağlantılı şahıslara yönelik çalışmaları esnasında tespit edildiği” belirtilmektedir. Tekerlekli sandalyede yaşam mücadelesi veren, sağlık durumu nedeniyle tedaviye ve bakıma muhtaç olan İslam Asalya hakkındaki bu isnat hiçbir somut delile dayandırılmadığı gibi anlaşılabilir de değildir.

Asalya’nın Türkiye dışında herhangi bir ülkeye gönderilmesi halinde öncelikle yaşam hakkı ve sağlık hakkı ihlal edilecek, hürriyet ve güvenlik hakkı tehdit altına girecektir. Ayrıca aile birliği de bozulacaktır.

Halen Kumkapı Yabancılar Şube’de tutulan Asalya’nın fizikî durumu, en temel ihtiyaçlarını bile gidermesini zorlaştırmaktadır. Yabancılar Şube’de alafranga tuvalet olmaması nedeniyle Asalya, civardaki otellere götürülerek ihtiyacını karşılayabilmektedir. Tek başına yaşamını sürdürmekte zorluk çeken Asalya’nın ülke güvenliğini tehdit ettiği gerekçesi ile sınırdışı edilmeye çalışılması hukuka aykırı olduğu gibi insanî de değildir.

MAZLUMDER, Asalya’nın vazgeçilmez temel insan haklarının korunması ve sınırdışı edilmesinin önlenmesi için çalışmalarına devam etmektedir.

Asalya’nın Emniyet mensuplarınca evinden alındığını ve Yabancılar Şube’ye gönderileceğini ailesinin başvurusu üzerine öğrenen MAZLUMDER, aileyi Yabancılar Şube önünde karşılamış, haksız olarak tutulduğu günden bu yana hukukî yardımda bulunmuş ve bulunmaya da devam edecektir.

MAZLUMDER, Asalya hakkında İçişleri Bakanlığı’nın verdiği “sınırdışı etme kararının iptali ve yürürlüğünün durdurulması” istemiyle Ankara İdare Mahkemesine başvuruda bulunmuş,

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)’ ne başvurarak, Mahkeme İçtüzüğünün 39. Maddesi uyarınca “öncelikli olarak GEÇİCİ TEDBİR KARARI verilmesini ve söz konusu sınırdışı işleminin durdurulmasını” talep etmiş,

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) ofisine, Mültecinin durumunu bildiren bir yazı ileterek sınırdışı işlemelerinin durdurulmasını talep etmiştir.

Ayrıca Cumhurbaşkanlığına, Başbakanlığa, Dışişleri ve İçişleri Bakanlıklarına, TBMM İnsan Hakları Komisyona Asalya’ya uygulanan muamelenin gayrihukuki olduğu ve bu uygulamaya biran önce son verilmesini bildiren bir talep yazımız Genel Başkanımız Ahmet Faruk ÜNSAL bey tarafından gönderilmiştir.

İnsan Hakları Örgütleri, Başbakanın Suriye’deki bir toplantıda “Gazze’de İnsan Hakları Örgütleri neredeydi?” haksız ithamına maruz kalmışlardı. Şimdi Sayın Başbakana sesleniyoruz. “Gazze saldırılarında felç olan bir mülteci ülkenize sığınmış ve Türkiye halkı ona kucak açmışken, onu bu felçli haliyle ülkeniz için bir tehdit unsuru olarak gören kurumlarınıza ne diyeceksiniz?”

Asalya’nın şahsında kamuoyuna ve yetkililere çağrıda bulunuyoruz. Hiçbir insan kendi toprağını, vatanını, ailesini keyfi olarak terketmez. Ülkemizdeki tüm mültecilerin birçok zaman keyfi uygulamalar nedeniyle büyük mağduriyetler yaşadıklarını, çok zor şartlar altında bazen aylarca Yabancılar Şube’de bir bina içinde tutulduklarını, birçoğunun sınırdışı edildiğinde gidecekleri ülkede öldürüleceklerini, bu nedenle birçok zorluklarla ve ümitlerle ülkemize sığınmış mültecilere hem Türkiye halkının hem de yetkililerin misafir olarak muamelede bulunmasının bir insanlık görevi olduğunu hatırlatırız.

MAZLUMDER, Asalya’nın başta yaşam hakkı ve sağlık hakkı olmak üzere diğer temel insan haklarını kullanması ve sınırdışı edilmemesi için gereken hukukî süreci başlattığını ve bu sürecin takipçisi olacağını yetkililere ve kamuoyuna duyurur.

Av. Cihat Gökdemir
MAZLUMDER İstanbul Şube Başkanı

EDİTÖR:

 Allah sadıkların yardımcısıdır...

Yasal uyarı : Sitedeki sohbet, yazı ve resimler; üzerinde hiçbir değişiklik yapılmadan ve kaynak göstererek alınabilir.
Üzerinde değişiklik yapılması, ticari amaçla kullanılması hukûken yasaktır.