.

.

E-posta Yazdır PDF

AYASOFYA DA BAYRAM NAMAZI.......

Ayasofya bayram günü ibadete açılsın
18 Ağustos 2010 Çarşamba 16:01

Büyük Birlik Partisi (BBP) İstanbul İl Başkanlığı üyesi bir grup, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne başvurarak Ayasofya'nın, Sümela Manastırı gibi müze olduğunu belirterek, Ayasofya’da önümüzdeki Ramazan Bayramı namazını kılmak için bir günlüğüne de olsa, ibadete açılmasını talep etti.

Gülhane Parkı içindeki Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü önünde 11.00 sıralarında toplanan Büyük Birlik Partisi (BBP) üyesi 15 kişilik grup, parti bayrağı ve “Sümela’da ayin varsa, Ayasofya’da Bayram namazı olmalı”, “Bayram namazını Ayasofya’da kılmak istiyoruz” yazılı dövizler açtılar.

BP İstanbul İl Başkanı Bayram Karacan’ın aralarında bulunduğu grup daha sonra Ayasofya’da ibadet izni ile ilgili hazırladıkları dilekçeyi içindeki Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’ne verdiler.

RAMAZAN BAYRAMI NAMAZI İÇİN BİR GÜNLÜĞÜNE AÇILSIN

Çıkışta grup adına sundukları dilekçeyi okuyan BBP İstanbul İl Başkanı Bayram Karacan, şunları söyledi:

"Bizler, Ülkemizde yaşayan Ortodokslara verilen ayin izninden rahatsız değiliz. Aksine böyle bir izin verilmesinden dolayı memnunuz. Bizim bu müracaatımız, ülkemizde yaşayan müslümanların içlerinde yaşattıkları bir özlemin tarihi Sümela Manastırı'nda ayin yapılması ile aynı statüye sahip Ayasofya’da Ramazan Bayram namazı kılınmasına izin verilerek karşılanması ile ilgilidir. Çünkü BBP olarak, her türlü inancın özgürce yaşanması gerektiğine inanıyor ve destekliyoruz.

Müracatımızın değerlendirilerek, Ramazan Bayramı namazı için bir günlüğüne de olsa Ayasofya’nın ibadete açılması ve Ortodoks vatandaşlarımıza dinsel inançlarının yeri getirilmesi için gösterilen hoşgörü ve müsamahanın biz müslümanlara da gösterilmesi gerektiğine inanıyoruz”

15 AĞUSTOS TARİHİ ANLAMLI


Ayinin yapıldığı 15 Ağustos tarihine de dikkat çekmek istediğini vurgulayan Karacan, “15 Ağustos 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet'in Trabzon'u fethettiği gün olduğuna işaret etti. Ayinin bu tarihte yapılmasının yanlış olduğunu belirten Karacan, "Keşke 15 Ağustos değil de herhangi bir tarihte olsaydı, daha da iyi olurdu” dedi.

GÖNÜL İSTERKİ


Gazetecilerin “Siz Ayasofya’nın süresiz bir ibadete açılmasını mı istiyorsunuz” şeklindeki sorusuna Karacan, “Gönül isterki, Ayasofya’nın diğer normal diğer camiler gibi sürekli, içinde 5 vakit ibadet yapılan bir mekan olmasıdır” yanıtını verdi.

Yasal uyarı : Sitedeki sohbet, yazı ve resimler; üzerinde hiçbir değişiklik yapılmadan ve kaynak göstererek alınabilir.
Üzerinde değişiklik yapılması, ticari amaçla kullanılması hukûken yasaktır.