.

.

E-posta Yazdır PDF

YAHUDİYE CAMİDE SELA - DİYALOG ZİHNİYETİ

Yahudi İşadamı İçin Sela Okundu

DİYALOG  ZİHNİYETİ….

Geçtiğimiz hafta yaşamını yitiren Yahudi işadamı Jack Gabay'ın ölümünün ardından bazı camilerde sela verilmesi Aydın'ı karıştırdı.

 

13 Haziran 2013 Perşembe 10:00

Aydın'ın Köşk ilçesinde pek çok yatırımı bulunan Gabay için Köşk Merkez Camisi ve bazı köylerde sela verilmesinin ardından bazı vatandaşlar, müftülüğe başvurarak "Gayri müslimler için sela verilemez" diye şikayetçi oldu. Konuyla ilgili müftülük tarafından inceleme başlatılırken, Aydın İl Müftüsü Ömer Kocaoğul, gayri Müslimler için sela verilmesinin doğru olmadığını fakat Köşk'te yapılan işin bir duyuru amacıyla iyi niyetle yapıldığını söyledi.

Köşk ilçesinde kuru meyve işletmeleri bulunan Yahudi işadamı Jack Gabay, geçtiğimiz haftalarda geçirdiği beyin kanaması sonucu hayatını kaybetti. Bunun üzerine Köşk ilçesinde ve bazı köylerde Jack Gabay için sela okutuldu. Gabay'ın cenazesi ise İzmir Altındağ'da kendi inancına göre düzenlenen cenaze töreninin ardından Musevi mezarlığında toprağa verildi. Yahudi işadamının öldüğünü camilerden okunan seladan öğrenen birçok Köşklü işadamı ve köylülerin de İzmir'deki cenaze törenine katıldığı öğrenildi.

Ancak cenazenin ardından bazı vatandaşlar İl Müftülüğü'ne dilekçe verip "Gayrımüslimler için sela verilemez" diye şikayette bulundu. Konu sosyal medyada da tartışma yarattı. Özellikle Facebook'ta konuyu gündeme getiren bazı vatandaşlar, Gabay'ın işletmesi sayesinde pek çok kişinin işe kavuştuğunu ve ilçede çok tanınan biri olduğunu, bu yüzden de ölümünün her koşulda duyurulması gerektiğini vurguladı. Bu görüşe karşı çıkanlar da, kim olursa olsun gayrimüslimlerin ölümünün selayla duyurulamayacağını belirtti.

Jack Gabay'ın ölümünün ardından verlen sela, imamları da böldü. Adını vermek istemeyen bazı imamlar selanın ilan anlamına geldiğini ve bunun bir vefat duyurusu olarak algılanması gerektiğini savunurken, bazı cami görevlileri ise Müslüman olmayan birinin ölümünün dini terimlerle ilan edilemeyeceğini ve yapılanın yanlış olduğunu ileri sürdüler.

İŞTE MÜFTÜLÜĞE VERİLEN DİLEKÇE

Aydın İl Müftülüğü'ne verilen şikayet dilekçesinde, Kuran'dan ayetler örnek gösterildi. Dilekçede şu görüşler yer aldı:

"Geçen Pazar vefat eden İzmir'de ikamet eden Yahudi Jack Gabay'ın selası İslam'ın sembolü olan camimizden verilmiştir. Tevbe suresi 80 ve 84 ayetlerini açıp okuyun. 80. Ayet'te: "(Ey Muhammed) Onlar için ister af dile, ister dileme, onlar için yetmiş kez af dilesen de Allah onları asla affetmeyecek. Bu onların Allah ve Rasülünü inkar etmelerinden ötürüdür. Allah fasıklar topluluğunu hidayete erdirmez" denilmekte 84. Ayette ise: "Onlardan ölmüş olan hiçbirine asla namaz kılma, onun kabri başında da durma! Çünkü onlar, Allah ve Rasülüne inkar ettiler ve fasık olarak öldüler" denilmektedir" ifadelerine yer verildi.

MÜFTÜ: ART NİYETLİ OLDUĞUNU SANMIYORUZ

Aydın İl Müftülüğü gelen şikayet dilekçesi üzerine çalışma başlatırken, Aydın İl Müftüsü Ömer Kocaoğul, "Gayri Müslim biri için sela verilmesi doğru değil. Fakat Köşk'te yapılan iş tamamen iyi niyetten kaynaklanıyor. Ölen şahıs Köşk'te bütün çevrelerce tanınan ve bilinen ve saygı duyulan bir kişi. Birçok kamu binasına köylere yardımı dokunmuş bir kişi. Görevlimizde bu şahsın ölümünün duyurulması, ilan edilmesi amacıyla sela verdiğini düşünüyoruz. Kesinlikle art niyetli bir iş olduğunu düşünmüyoruz. Fakat konuyla ilgili inceleme başlattık" dedi.

DEKAN: MÜSLÜMAN OLMAYANA OKUNMAZ

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Dumlu, Aydın'da ölen yahudi işadamı Jack Gabay için okunan selanın, kişinin vefa ettiğini duyurmak amacıyla okunduğunu tahmin ettiğini söyledi. Ancak normal şartlarda müslüman olmayan kiyinin ardından sela verilmediğine dikkat çeken Dumlu, "Dinimizce müslüman olmayan bir kişinin, müslüman adıyla selasının okunması yapılmıyor. Ancak burada verilen sela daha çok, ölümü duyurmak anlamında yapılmış olabilir. Bu tarz durumlarda sela okunacak kişiye biraz daha dikkat edilmeli" dedi.

 

Yasal uyarı : Sitedeki sohbet, yazı ve resimler; üzerinde hiçbir değişiklik yapılmadan ve kaynak göstererek alınabilir.
Üzerinde değişiklik yapılması, ticari amaçla kullanılması hukûken yasaktır.