.

.

E-posta Yazdır PDF

KÜFÜR TEK MİLLETTİR

 
papa_zindiklar.jpgRuhban okulu için kirli ittifak

Yüzyıllardır kavgalı olan Fener Rum Patrikhanesi ile Moskova Patrikhanesi, Haybeliada Ruhban Okulu'nu açtırmak için çekişmeyi bir kenara bıraktı.

Fahrettin DEDE'nin haberi...

İstanbul'daki Fener Rum Patrikhanesi'yle buzları eritmek için dün İstanbul'a gelen Moskova Patriği Kiril, ‘nüfuz savaşı'nı bir kenara bıraktı.

KİRİL, GELİR GELMEZ FENER RUM PATRİKHANESİ'NE GİTTİ
Rus Ortodoks Patriği Kiril, İstanbul'a dün öğlen saatlerinde geldi. Özel bir uçakla Atatürk Havalimanı'na inen Patrik Kiril'i Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçisi Vladimir İvanovskiy, Bergama Metropoliti Ioannis Ziziovlas ve Rusya'nın İstanbul Başkonsolosluğu yetkilileri karşıladı. Havalimanı VIP Salonu'nda bir süre dinlenen Patrik Kiril, daha sonra Fener Rum Patrikhanesi'ne gitmek üzere alandan ayrıldı. Kiril ile birlikte çok sayıda din adamı da İstanbul'a geldi. Kirill, İstanbul ve Ankara'da 6 Temmuz'a kadar çeşitli temaslarda bulunacak.

KAVGAYI RUHBAN OKULU İÇİN BIRAKTILAR
Heybeliada Ruhban Okulu için adeta kirli ittifak yapan Bartholomeos ile Kiril, dünya ekümenliği için büyük bir çekişme içindeler. Moskova'daki patrikhane, Bartholomeos'u dünyadaki 250 milyon Ortodoks mensubunun lideri olarak tanımıyor. Moskova, İstanbul Fatih'teki patrikhaneyi Ortodoks aleminin 15 otosefal kilisesinden sadece birisi gibi görüyor. Moskova Patriği Kiril 6 ay önce 2. Aleksiy'in ölümü üzerine patrik oldu. İki patriğin görüşmesinde gündeme gelmesi beklenen bir numaralı gündemin Heybeliada Ruhban Okulu olduğu belirtiliyor. İki patriğin; Dünya Ortodoks Kiliseleri Kongresi ile ilgili detayları da konuşacağı ifade edildi.

GÜNDEM RUHBAN OKULU, İHL'LERİN ORTA KISMINI HATIRLAYAN YOK
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın “Ruhban okulu konusunu görüşebiliriz” demesiyle birlikte, hükümete bu konuyla ilgili baskı artarken, yıllardır süregelen İmam Hatip Lisesi mezunlarının çektiği sıkıntı ve karşılaştığı adaletsizlik konusunda herhangi bir adım atılmaması dikkat çekiyor. 1998'de gece yarısı çıkarılan 8 yıllık kesintisiz eğitim yasasıyla birlikte yüzlerce İHL'nin orta kısmının kapısına kilit vurulmuştu. İHL'lerin orta kısmını ortadan kaldıran kesintisiz eğitim yasasının değiştirilmesi için eğitim camiası, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlardan yoğun talep olmasına rağmen hükümetler yıllardır bu konuda herhangi bir adım atmadı. Türkiye nüfusunun yüzde 99'nu oluşturan Müslümanların bu konudaki talebi görmezden gelinirken, Heybeliada Ruhban Okulu için seferber olunması dikkat çekiyor.

KAPALI KAPILAR ARKASINDA İKİLİ GÖRÜŞTÜLER
Rus Ortodoks Kilisesi Patriği Kirill, Fener Rum Patriği Bartholomeos ile bir araya geldi. Fener Rum Patrikhanesi'ne gelişinde çalınan çanlarla karşılanan Kiril'e, Özel Fener Rum Lisesi'nden çocuklar çiçek verdi. Kirill, daha sonra Aya Yorgi Kilisesi'ndeki karşılama ayinine katılarak, “Şükran Duası”nı yönetti. Kilise çıkışında, cemaatten bazı kişiler Kiril'i alkışlayarak elini öptü. Daha sonra Bartholomeos ile Kirill bir araya geldiler.
Bartholomeos, burada yaptığı karşılama konuşmasında, “Patrikhaneyi ve ana kiliseyi ziyaretiniz bizim için büyük sevinç ve derin duygular vesilesidir. Sizlerin aramızda bulunmanız kutsal Rus Kilisesi'nin birlik, beraberlik ve kardeşlik mesajını getirmeniz manasına gelir” dedi. Kiril de, bu gezinin Fener Rum Patrikhanesi'yle ilişkilerin tazelenmesinin yeni bir başlangıcı olacağını umduğunu belirterek, Patrik Bartholomeos'un, “Hepimiz tek bir birleşik Ortodoks kilisesinin parçasıyız” mesajına katıldığını dile getirdi. Patrik Kiril ve Bartholomeos braha sonra kapalı kapılar ardında ikili görüştü.

Yasal uyarı : Sitedeki sohbet, yazı ve resimler; üzerinde hiçbir değişiklik yapılmadan ve kaynak göstererek alınabilir.
Üzerinde değişiklik yapılması, ticari amaçla kullanılması hukûken yasaktır.