.

.

E-posta Yazdır PDF

Biraz hassasiyet

       yabanc.jpgTüm Restoranlar Lokantalar ve Tedarikçiler Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl, gıda maddelerin içeriğinin gelişmiş ülkelerde olduğu gibi açıkça yazılmasını istiyor. Bingöl,

      "Restoranların menülerinde yemeklerin adı ve fiyatı kadar içeriğine dair bilgilerin de bulunması gerekiyor. Domuz eti kullanılıyor, et şaraba yatırılıyor ya da tatlılarda likör kullanılıyor. Fakat hiçbir açıklama yapılmıyor." diyerek müşteriye bilgi verilmemesine tepki gösteriyor.

       Yiyecek İçecek Yöneticileri Derneği Başkanı Aydın Özdemir de menülerde bu tür açıklamaların zorunlu hale getirilmesini istiyor. Özdemir, "Yemek hazırlanırken ne yapılmış, et alkole mi yatırılmış, kuzu mu domuz mu kullanılmış yazılmalı. Bu konuda tüketici dernekleri ve sivil toplum örgütleri devlete öncülük etmeli." diyor. Menüde kullanılan etin gramajına kadar her türlü açıklamanın yazılması gerektiğini kaydeden Özdemir, şunları söylüyor: "Özellikle bizim gibi Müslüman ülkelerde domuz eti yemeyen insanlar var. Vejetaryenler için sebze yemeğinde et suyu bile kullanılmışsa yazılmalı."

       Eski Tüketiciler Birliği Başkanı Bülent Deniz, tüketicinin satın aldığı mal ve hizmete dair bilgi sahibi olma hakkına dikkat çekerek, menülerde gerekli bilgilerin yer almasını savunuyor. Bu konuda zorlayıcı bir hukuki düzenleme olmadığını belirten Deniz, üreticilerin hukuki zorunluluğa gerek kalmadan açıklamalı menü hazırlamasını istiyor.

Amerika'da baharatlar bile yazılıyor

      Kitchenette Restoranları Genel Koordinatörü Reha Arslan ise şimdiye kadar bu şekilde bir şikâyet almadıklarını iddia ediyor. Arslan, daha önce şikâyet almaları halinde bunları değerlendireceklerini savunarak şunları söylüyor: "Çünkü bu ulusal bir sorun. Evet, alkol kullanılıyorsa menüde yazılmalıdır. Fakat daha önce böyle bir talep gelmedi. Müşterilerimizin bu yönde bir talebi olursa tabii ki değerlendireceğiz." Gelişmiş ülkelerde restoranlar menülerinde yemeğin içeriğine dair bilgilere yer vererek tüketiciyi mağdur etmiyor. Amerika'da, domuz eti tüketmeyen Yahudi müşterileri için restoranlar menülerde yemeğin içeriğine dair ayrıntılı bilgilere yer veriyor. Yemekte kullanılan baharatlar, katkı maddeleri, kullanılan sebzeler bile yazılıyor.

Editör:

      "Bir topluluk ki kendisini değiştirmek istemediği sürece Allah ta onları değiştirmez." manasında bir ayet vardır. Bu memleketin müslümanları bulundukları nahoş hali değiştirmek için harekete geçmedikleri sürece Allah onlara yardım etmeyecektir. Ya bu hallerine razı olup alışacaklar. Yada harekte geçecekler başka yolu yok. Bu hale razı olmak ise ölümden farksızdır. Zira boğazdan helal lokma geçmediği sürece azalarımızdan iyi işler meydana gelmesi asla düşünülemez. Bunu yüce Rabbimiz kitabında böyle buyuruyor.

     Öyleyse bu insanlardan her şey beklenir. İşte ummadığımız vahşet, cinayet soygun vesair çirkinliklerin etrafımızda uçuştuğu bunun en büyük alametidir. Öyle ise yediklerimize dikkat!!!

     Bunun için duyarlı olmalı alış verişlerimizde dikkatli olmalıyız. İstek ve hassasiyetlerimizi üreticilere, satıcılara ısrarla bildirmeli ve onları bu konuda dikkatli davranmalya zorlamalıyız. Elin yahudisi kadar olamayacakmıyız. Onların batıl, sapık inançları hürmet edilmeye, hassas davranılmaya değer de bizim yüce, mukaddes ve son hak din olan İslamımız değil mi? 

Yasal uyarı : Sitedeki sohbet, yazı ve resimler; üzerinde hiçbir değişiklik yapılmadan ve kaynak göstererek alınabilir.
Üzerinde değişiklik yapılması, ticari amaçla kullanılması hukûken yasaktır.