.

.

E-posta Yazdır PDF

HİCRİ 1432 MÜBAREK OLSUN

 

hicriyil0wp1.jpgHİCRİ SENE BAŞI – MUHARREM AYI

 

İslami takvimde sene başı olarak kabul edilen hicret olayı, Muharrem ayına tesadüf etmiştir. bu yüzden tarih olarak sene başı, Muharrem ayı kabul edilmiştir. Bu ayın fazileti hakkında çok rivayetler vardır.

Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu: “Ramazandan sonra en faziletli oruç, Allahın ayı olan Muharrem orucudur. Farz namazlardan sonra en faziletli namaz, gece (teheccüd) namazıdır.”  (Müslim, Ebu Davud)

 

Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem ayların on iki olduğunu ve bunlar içinde dört tanesinni hürmetli olduğunu beyan etmiştir. Üç tanesi peşpeşe gelir. Zik ka’de, Zil Hicce, Muharrem. Bir tanesi ayrı geldi, o da Receb ayıdır.

Bu hürmetli aylarda savaşmak yasaklanmıştır. Zira bu aylar hac aylarıdır. İnsanlar Şevval ayından itibaren hac için yol hazırlığına başlardı. Yürüyerek uzun yolculukla mübarek beldelere varırdı. Bü yüzden yolun emniyetli kılınması gerekti ki, insanlar huzurla hac yoluna çıksınlar.

Haram aylarda savaşa ilk olarak başlamak haramdır, yani düşman saldırırsa karşılık vermek, nefsi müdafaa yapmak haram değildir.

 

Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem şaban ve Muharrem aylarında çok daha fazla oruç tutardı.

Allahu teala buyurdu:

“Haram ay, haram aya mukabildir. Hürmetler karşılıklıdır...” (Bakara: 194)

Müşrikler haram ayları değiştirip savaşmak istediklerinden, Allahu teala onları red ederek haram ayların sabit olduğunu beyan etmiştir.

Müşrikler haram aylarda Kabe’yi ziyarete gelen müslümanları men etmek için savaşmak ve onlara mani olmak istiyordu. Haram ayların müslümanlarca da hürmetli olduğu beyan edilerek bu arzuları men edildi.

“Sana haram olan ayda savaşmayı sorarlar. Deki onda savaşmak büyük bir günahtır. Ancak Allah katında, Allahın yolundan alıkoymak, onu inkar etmek, Mescidi Haramı men etmek ve halkını oradan çıkarmak daha büyük bir günahtır. Fitne, adam öldürmekten beterdir…” (Bakara: 217)

Rivayet edildi ki Resululllah (Sallallahu aleyhi ve sellem)  hala oğlu Abdullah bin Cahş'ı, bir birlik ile Cemaziyel ulâ ayında, Bedir savaşından bir ay evvel, Kureyş'in develerini gözetlemek için sefere çıkarttı. Orda Amr bin Abdullah El Hadrami ve iki kişi daha vardı. Gönderilen birlikteki mücahitler  Abdullah El Hadrami'yi öldürdüler, iki kişi ile birlikte sürüyü sevk ederek getirdiler. Bu olay Receb ayının evvelki gününde olup onlar bundan habersiz idiler. Kureyş'liler, 'Muhammed haram ayı helal yaptı' dediler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve sellem)  durakladı, bu  durum, askeri birlikte bulunan askerlere çok ağır geldi. 'Tevbemiz kabul olana kadar yerimizden ayrılmayacağız' dediler. Bunun üzerine bu ayetler indi. Develeri ve iki esiri Kureyş'e geri gönderdiler.

Abdullah ibni Abbas (Radıyallahu anhu) derki, tevbeleri ile alakalı haber gelince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve sellem) ganimetleri aldı ve geri verdi. Bu ganimetler islamda ilk elde edilen ganimet idi.

Muharrem ayı, kandinde aşure günü olmasıyla da çok kıymetlidir. O günde pek çok ümmetler nice sıkıntılardan kurtarılmıştır. Allahu teala bizleri de hayırlısıyla kurtarsın. Âmîn!

Tüm kardeşlerimizin hicri 1432 senesini, Muharrem ayı ve Aşure gününü tebrik ederiz.

AÇIKLAMA:

Bu gibi  önemli gün ve gecelerde, ibadetle uyanık olmak lazım. en azından yasini şerif ve kısa sureler okunup tevbe ve istiğfarla dua ederek geçmiş senedeki hatalarımızı affettirerek, yeni senede hayırlı işler için Allahu tealadan yardım istemek lazımdır. 

Yasal uyarı : Sitedeki sohbet, yazı ve resimler; üzerinde hiçbir değişiklik yapılmadan ve kaynak göstererek alınabilir.
Üzerinde değişiklik yapılması, ticari amaçla kullanılması hukûken yasaktır.