.

.

E-posta Yazdır PDF

- EBU HUREYRE -

ebu_hureyre.gifŞu Rafızîler Ebu Hüreyre'ye (r.a.) taan ederler. Bil-mezler ki ona taan etmek ahkamı şer'iyenin yarısına taan etmektir. Şunun içinki muhakkık alimler dedilerki ahkamı şer'iyyeden üç bin hüküm sünnet ile sabit oldu, bunlardan binbeşyüzü Ebu Hüreyre'nin rivayetiyle oldu. Ona taan etmek Ahkamı şer'iyyenin yarısına taan etmek olur.
İmamı Buharî derki: Ebu Hüreyre'nin ravileri Ashabı kiram ve tabiin'in büyüklerinden sekizyüzden fazladır. Onlardan birisi de ibni Abbas'tır. Aynı şekilde İbni Ömer, Cabir ibni Abdullah ve Enes bin Malik, Ebu Hüreyre'nin ravileridir.
Hz. Ali (r.a.) den Ebu Hüreyre'ye taan etmesi husu-sunda nakl edilen hadis, ulemanın tahkik (incelemek) ettiği-ne göre iftira edilen bir haberdir. (Yani Hz. Ali efendimiz, Ebu Hureyre’ye taan etmemiştir.)
Peygamberimizin (s.a.v.) Ebu Hüreyre'nin anlayışlı olması için dua etmesi hakkındaki hadis, ulema arasında malumdur.
Ebu Hureyre dediki Resulullah meclisinde hazır oldum. Efendimiz buyurduki: “Sizden kim ridasını döşerki ona bir takım sözlerimi akıtayımda onu kendine bürüsün, bundan sonra o sözleri unutmaz.”
Hırkamı yere döşedim, Efendimiz ona kavillerini akıttı onu göğsüme bastırdım, bundan sonra bir şey unutma-dım.
Din büyüklerinden olan büyük bir şahsı, sırf zan ile Hz. Ali'ye düşman bilmek onun hakkında sövmeye, taan etmeye, lanete cevaz vermek insaftan uzaktır.
Şu anlatılanların tamamı aşırı muhabbetin afetlerin dendir. Nerdeyse kafalarının iman bağından çıkaracaklardır.
Eğer faraza Hz. Ali hakkında takiyyeye cevaz verilse (iki yüzlülük), şeyhaynin efdaliyyeti hakkında Hz. Ali'den tavatürle nakl edilen sözleri hususunda ne diyecekler, aynı şekilde halife olduğu vakit ve memleketin hi¬lafet kürsü-sünde iken üç halifenin hilafetinin hak olması hususunda ondan sadır olan kudsî kelimelere ne diyecekler.                              
Çünkü takiyye, kendi hilafetinin hak olduğunu gizlemek, diğer üç hal¬ifenin hilafetinin batıl olduğunu açıklamamakla olabilir. Amma üç halifenin hilafetinin hak olduğunu açıklamak, şeyhaynin eftaliyetini beyan etmek şu takiyyenin ötesinde başlı başına ayrı bir iştir. (Sadakattir). Doğru ve sıdkın başkasına ihtimali yoktur.
Takiyye ile bunu kaldırmak düşünülemez (yani, Hz. Ali, halife olduğu zaman üç halifeyi medhü sena etmiştir, onların hak üzere olduklarını açık¬lamıştır. Buna takiyye nasıl densin).
Bu anlatılanla beraber aynı şekilde üç halifenin ve diğer ashabın fazilet¬leri hakkında pek çok sahih hadisler varid oldu. Şöhret derecesine ulaştı. Bilakis tevatürü ma-nevi derecesine ulaşmıştır.
Ashabdan bir cemaat cennetle müjdelendi. Bu husus-taki hadisler hakkında ne diyecekler.
Çünkü takiyye, Peygamber Efendimiz (s.a.v.) hakkın-da caiz değildir. Muhakkak (Allah'ın dinini) tebliğ etmek, Peygamberlere lazımdır. Aynı şekilde bu babta Kur'an ayetleri indi. Onlar hakkında takiyye düşünülemez. Allah Subhanehu Hazretleri bunları (Rafizileri) insafla rızıklan-dırsın.
Malumdurki akıl erbabı indinde takiyye, korkakların sıfatındandır. Takiyyeyi Allah'ın arslanı Hz. Ali'ye nisbet etmek münasib değildir. Eğer takiye beşeriyet hükmünce bir iki saat veya bir iki gün caiz olsa bu mümkündür. Fakat bunu otuz sene müddetince Allah'ın arslanı için isbat etmek o müddet içinde takiyye üzere ısrar ettiğine hükm etmek cidden kerihtir.
Muhakkak alimler "Ufak günah üzere ısrar büyük günahtır" buyurdular. Nifak ve şikak ehlinin sıfatlarından bir sıfat üzere ısrar etmenin hükmü ne olur. Keşke onlar bu işin çirkinliğini anlayabilseydiler.
O Rafıziler Şeyhayni önde saymaktan, kendi fasid inançlarına göre Ali'ye ihanet ve noksanlığı gerektirdiği için kaçtılar.
Ali'ye takiyyeyi isbat etmeyi seçtiler. Bu sıfatın çir-kinliğini anlamadılar. Bunun çirkinliğini anlasaydılar asla Ali için takiyyeye cevaz vermezlerdi. İki işten en hafifini seçerlerdi. (Yani Şeyhayni takdim edip üstün sayarlardır.)
Bilakis ben derim ki Şeyhayni takdim etmekte Ali'ye ihanet yoktur. Zira onun halifeliği de olduğu hal üzere bakidir.
Velayet derecesi, hidayet rütbesi, irşad makamı, aynı şekilde olduğu hal üzere bakidir.
Onun hakkında takiyyeyi isbat etmek, noksanlığı ve ihaneti gerektirir. Zira takiyye, nifak erbabının hususiyet lerindendir. Mekr ve hile erbabının ayrılmaz vasıflarından-dır.

Yasal uyarı : Sitedeki sohbet, yazı ve resimler; üzerinde hiçbir değişiklik yapılmadan ve kaynak göstererek alınabilir.
Üzerinde değişiklik yapılması, ticari amaçla kullanılması hukûken yasaktır.