.

.

E-posta Yazdır PDF

ÜÇ İHLAS - BİR KUR AN EDERMİ?

BU GÜN GAZETESİNDE YAYINLANAN AŞAĞIDAKİ YAZIYA BİZ DE BİR KAÇ HUSUS EKLEMEK İSTERİZ.....

BİR SORU-BİR CEVAP

İhlâs suresini üç defa okuma bir hatim yerine geçer mi?

Soru: Halk arasında "üç ihlas bir hatim yerine geçer" şeklinde bir anlayış var. Bu benim mantığımı zorluyor. Gerçekten Kur'an'ı baştan sona okuyan bir kimse ile sadece üç ihlas okuyan kimse aynı sevabı mı alır? Engin Koç

İhlâs suresinin faziletine dair Efendimiz'in ifade buyurduğu çeşitli rivayetler vardır. Bunlardan en meşhuru şöyledir: "Bir adam geceleyin kalktı ve sürekli olarak sadece İhlas suresini okudu. Sabah olduğunda bir sahabi, Allah Resulü'ne: "Ey Allah'ın Resulü, adamın biri bu gece sabaha karşı kalktı ve sürekli Kul Hüvellahu Ehad suresini tekrar edip durdu. (Olayı aktaran kişi sanki bunu azımsıyordu.) Allah Resûlü şöyle buyurdu: Nefsim kudret elinde olan Allah'a yemin ederim ki, o sûre Kur'an'ın üçte birine denktir." (Nesâî, Sünen, 16)

Bu hadisin açıklaması babında dört farklı yorum vardır:

1. Bu sure, okuyana Kur'an'ın üçte birini okumuş gibi sevap kazandırır. Hatta bir Müslüman bunu üç kere okusa Kur'an'ın tamamını okumuş gibi mükâfat kazanır.

2. Kur'an'ın diğer surelerini düzgün okuyamayan biri bu sureyi okuduğunda Kur'an'ın üçte birini okuma sevabına nail olur.

3. İhlâs suresi Kur'an'ın anlam türlerinin üçte birine denktir. Zira Kur'an'ın anlam ve muhtevası üçtür: Ahkâm, kıssalar ve tevhid. Bu sure ise tevhid hakikatini en kapsamlı biçimde beyan etmektedir.

4. Sevap bakımından Kur'an'ın üçte birine denktir ama bu sureyi üç kere okuyan mükemmel bir hatim sevabı almış olmaz. Hatta İbni Rüşd, el-Beyan ve't- tahsîl adlı eserinde, İhlas suresini üç kere okuyanın Kur'an'ın tamamını okuyanla eşit sevap alamayacağı hususunda alimlerin görüş birliğine vardıklarını belirtir. (Tâhir ibn Âşûr, et-Tahrîr ve't- Tenvîr, 30/621)

Sonuç olarak şunu ifade edebiliriz: Sevaplar iki türlüdür; dünyevi ve uhrevî. Üç İhlâs okuyan biri, uhrevi anlamda Kur'an'ı hatmetmiş gibi sevap kazanabilir. Ancak Kur'an'ın tamamını okuyan, ilahi kelama daha fazla vakit ayırarak ömrünün saatlerini nurlandıran bir mümin, kalbi ve ruhî bir huzur elde eder ve böylece ukbâ buutlu dünyevi bir mutluluk da kazanır. Dolayısıyla Kur'an'ın tamamını hatmedenle sadece üç İhlas ile yetinen aynı olmaz. Konuya bu şekilde yaklaşılırsa mesele daha net anlaşılabilir.


Normal 0 21 false false false TR X-NONE AR-SA MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normal Tablo"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

جامع الأصول في أحاديث الرسول - (8 / 485)


قال البخاري: وزاد [أبو معمر :حدثنا] إسماعيل بن جعفر عن مالك عن عبد الرحمن عن أبيه عن أبي سعيد

 

قال : أخبرني أخي قتادة بن النعمان، عن النبيِّ -صلى الله عليه وسلم- - وفي رواية: قال:

 

قال النبيُّ -صلى الله عليه وسلم- لأصحابه : أَيَعْجِزُ أحدُكُم أَن يقرأ ثُلث القرآن في ليلة؟ فشقَّ ذلك عليهم،

 

وقالوا: أَيُّنا يُطيق ذلك يا رسولَ الله؟ فقال: الله أحد، الله الصمد ثلثُ القرآن». أخرجه البخاري، وأبو داود،

 

Camiul usul de, Buhari’den şu rivayet zikredilmiş:

 

Ebi Said dedi, Kardeşim Kadate bin Nu’man, Nebi s.a.v den şöyle haber verdi:

Nebi s.a.v ashabına şöyle buyurdu: “Sizden biriniz geceleyin Kur’anın üçte birini okumaktan aciz olurmu?”

Bu durum onlar üzerine ağır geldi, şöyle dediler: Hangimiz buna takat yetirebilir Ya Resulellah!

Buyurdu: “Allahu ahad, Allahus-samed, Kur’anın üçtebiridir.”

(Buhari, Ebu Davud)

İşte bu ve benzeri rivayetlere göre ihlas suresi için, Kur’anın üçtebirlik sevabına denk olmak, veya mana itibarıyla tevhidi ifade ederek Kur’anın üçtebirine denk olmak açık olarak bellidir. Bu ve benzeri müjdeleri akli yorumlarla asla basite alamayız, zira Allahu tealanın Kur’anın bir harfine en az 10 sevab verdiğini, hatta bazı ihlaslı kimse-ler için 700 de daha fazla sewvab verdiğini bildiren hadisi şerifler ümidimizi artırmak-ta, arzumuzu şiddetlendirmekte ve rabbimize olan tevekkülümüzü sağlamlaş-tırmaktadır…

Tabii ki selefi, vehhabi, harici mantıklı akılcılar, bu gibi müjdeleri kabul etmezler, işi kolaylaştırmak zannedip basite alarak inkar ederler…

Biz ehli sünnet tasavvuf meşrebli samimi Müslümanlar, müjdeli haberlerin zayıf rivayet olmasına aldırmayız, zira Rabbimizin hazinesi yanında bahsedilen müjdeler zerre mesabesinde olup, bu müjdeleri veya daha fazlasını vermesi Allah için zor değildir, Allahımıza karşı son derece hüsnü zanlı olalım…..

 

Yasal uyarı : Sitedeki sohbet, yazı ve resimler; üzerinde hiçbir değişiklik yapılmadan ve kaynak göstererek alınabilir.
Üzerinde değişiklik yapılması, ticari amaçla kullanılması hukûken yasaktır.