.

.

E-posta Yazdır PDF

KARAMAN: HAYIZLININ SAY YAPMASI

H. KARAMAN’IN SAFA MERVE CEVABI

Okuyucunun biri şöyle sormuş:  

2. Adetli bir kadın Safa ile Merve tepeleri arasında kalan bölüme girebilir mi, say yapabilir mi? Bu bölümler Mescid-i Haram'dan mı sayılır yoksa direk olarak bu bölüme açılan kapılardan girip say yapmakta bir mahzur yok mudur?

 

Karamanın cevabı:

<<< 2. Hz. Aişe âdet görünce Peygamberimiz (s.a.) ona şöyle dedi: “Tavaf dışında –diğerlerinin yaptıklarını- sen de yap, tavafı ise âdet bitince yaparsın."

Sa'y hacda ve umrede yapılan bir ibadettir; peygamberimiz tavaf dışında kalan bütün hac ve umre parçalarını yapmaya izin verdiğine göre âdetli hanımlar da sa'y yapılan yere (Safa-Merve arasına) girebilirler ve sa'y yapabilirler.>>>

 

H. Karaman’ın verdiği cevaba karşılık biz de kitablardan aktarma yapalım.

 

شرح بلوغ المرام - (172 / 13  )

 

 

 وكذلك إذا وصلت إلى مكة لا تسعى حتى تطهر؛ لأن السعي لا يكون إلا بعد طواف مشروع،

 

والطواف المشروع لا يكون في حالة الحيض أو النفاس، إذاً: لا تسعى؛ لأن السعي مرتب على

 

 

الطواف، والطواف مرتب على الطهر  .

 

Buluğu-l Meram şerhinde şöyle denilmiş:

 

 

Yani sa’y yapmak, müstakil başlı başına bir ibadet değildir, tavaf ve namaz gibi başlı başına yapılmaz, sadece meşru’ olan bir tavaftan sonra (umre veya hac tavafı) yapılır. Eğer temiz olarak tavaf yapmamışsa, sa’y yapmasının bir manası yoktur… Yani sa’y de taharet şart koşulmaz ama, evvelinde sahih bir tavafın bulunması şart koşulur.

Bu durumda tavafını taharet ile yapmış bir kadın, hayızlansa sa’y yapabilir deriz; ancak şimdi sa’y mahallini görenler oranın mescidin içinde kaldığını gayet rahat bir şekilde anlarlar….. Zaten namaz kılınırken saflar sa’y mahallini de geçip her tarafı kaplıyor, özellikle ramazan umresi ve hac döneminde mescidin dışında 300- 500 metre uzaklara kadar saf oluşuyor. Ner de kalsın ki sa’y mahallinde boşluk olacak ve namazla alakası olmayan bir mekan gibi telakki edilecek.

Konumuz olan hac meselesinde, hadisi şerifin de beyan ettiği gibi tavaf dışında müsaade edilen fiillere cevaz vardır, yani vakfeler, şeytan taşlamalar, kurban kesilmesi ve diğer zikirler dahildir, namaz manasında olan tavaf ve namaz mahallinde olan sa’y dahil değildir. Artık sa’y mahalli mescidin içinde kalmıştır.

 

Karaman hocanın << tavaf dışında kalan şeylere müsaade edilmiştir>> anlayışına göre gidersek, o zaman tavaf dışında hacıların yaptığı işlere bakmamız lazım gelir: mesela hacılar zikir yapar Kur’an okur, hayızlı da mı Kur’an okuyacak?  Hayır.

Hacılar namaz kılar, hazıylı da mı kılınacak?  Hayır. O halde müsaade edilen fiillerden kasıt, diğer şartlarını ihtiva eden fiillerdir. Sa’y iki yönden hayızlıya yasak olur.

1- Evvelinde makbul meşru’ bir tavaf olmalıdır. Hayızlı tavaf yapamayacağına göre sa’y neden yapsın.

2- Sa’y mahalli şimdi Mescidi Haramın içinde kalmıştır, hatta namaz esnasında adım atacak mesafe bulunmaz. O halde, o mahalle hayızlı kadın giremez.

Bu inceliklere dikkat etmeyen yeni müçtehid taslakları, böylece çuvallamakta ve insanları da helake sürüklemektedir….

 

 

Yasal uyarı : Sitedeki sohbet, yazı ve resimler; üzerinde hiçbir değişiklik yapılmadan ve kaynak göstererek alınabilir.
Üzerinde değişiklik yapılması, ticari amaçla kullanılması hukûken yasaktır.