.

.

E-posta Yazdır PDF

MİSVAK

misvak.jpgMİSVAĞIN FAİDELERİ

Misvağın faidelerini, Arif-ibillah Şeyh Ahmed Zahid telif edip “Tuhfetus selak  fi Fazaili Misvak”  diye isimlendirdiği eserinde beyan etmiştir.

Hadisi şerifte: “Misvağa yapışın (kullanın), ondan gafil olmayın ve ona devam edin. Zira onda (misvakta) Rahman Teala’nın rızası vardır ve (misvak, kendisini kullananın) namazını doksan dokuz veya dört yüz kata kadar artırır” buyuruldu. (Tahtavi Haşiyesi)  

Kendisine devam edeni, genişliğe ve zenginliğe varis kılar. Ayrıca rızkın kazanılmasını kolaylaştırır. Ağız kokusunu hoş eder ve diş etlerini kuvvetlen-dirir. Baş ağrısını sakinleştirir ve başın damarlarını rahatlatır. Balgamı giderir.

Dişleri kuvvetlendirir. Göz görmesine nur, mideye sıhhat verir. Bedeni kuvvetlendirir. Kişinin fesahatı (güzel konuşması) nı, hıfzı (ezberleme kuvvetini) ve aklını ziyadeleştirir. Kalbi temizler. Kişinin hayır ve hasenat yapmasını artırır. (Misvak kullanan kişi) melekleri ferahlandırır ve melekler, yüzünün nurundan dolayı onunla musafaha eder. Namaza çıktığı vakitte onu uğurlarlar. Arşı yüklenen melekler, misvak kullanan kişi için mescidden çıktığı vakitte istiğfar ederler. Ayrıca nebiler ve resullerde onun için istiğfar ederler.

Misvak, şeytanı öfkelendirir (kahreder) ve onu kovar. Zihni safileştirir ve yemeğin hazmını kolaylaştırır. Nesli çoğaltır. (kendisini kullananı) sırat köprüsünden yıldırım gibi geçirtir. Saçların ağarmasını geciktirir. (Ahıret gününde) kitabın sağ tarafından verilmesini sağlar. Kişinin bedenini Allah'u Teâla (Azze ve celle) nin ibadeti üzerine kuvvetlendirir. Vucuddan harareti giderir. Ağrıyı giderir, sırtı kuvvetlendirir. (Ölüm anında) Kelime-i Şehadet getirmesini kolaylaştırır.

Dişleri beyazlatır, ağız kokusunu hoş eder ve boğazı temizler. Lisanı parlatır (veya güzelleştirir) Anlayışı zeki olur, rutubeti keser, kişiyi keskin görüşlü yapar. Yapılan iyiliklerdeki ecri artırır.

Malının ve evlatlarının bereketini çoğaltır. Kaza-i haceti kolaylaştırır. Kabirde ona genişlik verir. Ayrıca yine kabirde onunla dost olur. Ahıret günün de misvak kullanmayanların adedince ecir yazılır.

Misvak kullanan kişiye, cennetin kapıları açılır ve melekler “Şu, peygam berlere tabi olucudur. Her gün onların hidayetine yapışır ve izlerini izler” diye nida ederler ve cehennem kapıları ona kapatılır. Dünyadan ancak temiz ve temizlenmiş olarak çıkar. Ölüm meleği Azrail (Aleyhisselam) ona, ruhunu alacağı vakitte ancak velilere geldiği gibi gelir. Bazı ibarelerde Nebilere geldi ği gibi denilmiştir. Dünyadan, Efendimiz (Sallallahu aleyhi ve sellem) in havzundan şerbet içirilmedikçe çıkmaz ki bu, mühürlenmiş bir içecektir.

Zikredilenlere göre, misvak ağzı temizleyici ve Rabb’in razı olduğu şeydir. Ufak bahanelerle terk etmemek gerekir.

Misvağın kullanılması Hanefi Mezhebinde abdestte ağız yıkanırkendir. Namaza kalkarken kullanılırsa dişleri kanatıp abdesti giderebilir.

Misvağın kullanılma şekli: Misvak sağ elle tutulur, baş parmak uç tarafından alt kısma serçe parmağı son tarafa ve yine alt kısma yaslanır, diğer parmaklar üst tarafta kalır. Kürek sapı gibi tutmaz, zira bu basur hastalığına sebeb olur. Sonra ağza su alır ve misvağı üst dişlerin sağ tarafından sürtüp sola doğru gider, aynı şekilde geri gelir ve alt dişlerin sağ tarafından sürtüp sol tarafına gider ve ordan aynı şekilde geri gelir. Bu bir defa sayılır. Sonra ağza tekrar su alır ve aynı şekilde yapar, sonra üçüncü defa aynı şekilde yapar. Abdestten sonra misvağı kurular ve fırça kısmını aşağı doğru çevirir.

Yasal uyarı : Sitedeki sohbet, yazı ve resimler; üzerinde hiçbir değişiklik yapılmadan ve kaynak göstererek alınabilir.
Üzerinde değişiklik yapılması, ticari amaçla kullanılması hukûken yasaktır.