.

.

E-posta Yazdır PDF

İSTİĞASE-İMDAT-HİMMET İSTEMEK

İSTİĞASE-İMDAT İSTEMEK

Tevessül ve Ahkamı isimli eserin 57. sayfasında der ki:

Allah'tan başkasından yardım istemenin cevazını inkar edenlere şöyle cevap verilir:

Bu söz, Tabarani'nin Kebir'inde ricali sika (sağlam) olan isnadı ile Akabe bin Ğazevan radıyellahu anhu'nun Nebi sallallahu aleyhi ve sellem'den naklettiği şu hadisi şerif ile ret olunmuştur.

Nebi sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu: Sizden biri bir şey kaybederse, veya yardım isterse, halbuki kendisi kimse olmayan bir arazide bulunsa, şöyle desin:

"Ey Allah'ın kulları! Bana yardım edin!"

Zira Allahu tealanın, sizin görmediğiniz kulları vardır.   (Mu'cemi Kerbir:17/117:290)

 

İbni Ebi Şeybe de Musannef'inde, İbni Abbas'tan (r.a.) şu rivayeti tahriç etmiştir:

"Sizden birinin hayvanı kaybolsa, -Allahın kulları! bana yardım edin, Allah size rahmet etsin- diye nida etsin." (Musannef: 6/92 hadis: 29712)

 

eserin 55. sayfasında:

İbni Süniyy'in Amel-il yevm vel-leyl isimli eserin "kişi ayağı burkulunca ne söyler" babında  ebu Said el Hudri'den r.a. şöyle dediği rivayet edildi:

İbni Ömer ile birlikte yürüyorduk. Ayağı burkuldu. Oturdu. Adamın bir ona dediki: İnsanların sana en sevgili olanını zikret (ismini an). İbni Ömer dedi: "Ya Muhammed!" diye seslendi.  kalktı ve yürüdü...

(İbni Süniy amelil yevm velleyl hadis: 167. Buhari Edebul müfred: Hadis: 993)

 

Aynı eserin 56. sayfasında Heysem bin Cahş tan rivayetle şöyle dedi: Bir gün Abdullah ibni Amr r.a. (Amr bin As r.a) ile birlikte idik, ayağı burkuldu. Adamın biri ona dedi ki: İnsanların sana en sevgili olanını zikret (ismini an). Dedi ki: Ya Muhammed! (sallallahu aleyhi ve sellem)    Ravi derki : Sanki bağdan kurtulmuş gibi oldu. (Ayağı iyileşip yoluna devam etti)

 

Bu rivayetlerden anlaşılan, ölümünden sonra da vefat eden kişiye yakın olsun uzak olsun nida edilmesinin cevazıdır. Bunu teşehhütte okuduğumuz lafızlar da kuvvetlendirir:

"Allahın selamı üzerine olsun ey Nebi! rahmeti ve bereketleri de."

Burdan anlaşılan vefat edene yakın olması da şart değildir. Zira namaz kılan nerde olursa olsun bu lafızları okumakla emredilmiştir.

Daha bir çok malumat eserde zikredilmiştir O halde Nebi sallallahu aleyhi ve sellem veya bir Allah dostuna yapılan nida, ondan imdat iistemek şeriatta meşru' bir iş olup neticede Allahu tealanın izniyle dostlarını vesile etmek şefaatçi kılmaktır, itikadımıza uygun olarak ta yaratan ve tesir eden güç kuvvet sahibi sadece Allahu teala olduğuna göre, dostlarını ve diğer vesileleri araya koymak asla yasak olmamaktadır. meseleyi insafla düşünenler mutlaka hidayet bulurlar....

Yasal uyarı : Sitedeki sohbet, yazı ve resimler; üzerinde hiçbir değişiklik yapılmadan ve kaynak göstererek alınabilir.
Üzerinde değişiklik yapılması, ticari amaçla kullanılması hukûken yasaktır.